Fiesta i Coín

Den 31 december, Nochevieja eller nyårsafton firar alla med att vara utklädda och hälsa varandra Gott Nytt År framför kyrkan. Hög musik spelas på torget Plaza Bermúdez de la Rubia, så att husen i staden står och hoppar. På tolvslaget äts de obligatoriska 12 vindruvorna och cavan flödar. Man sprutar mycket skum och cava runt omkring, så var beredd på att bli blöt. Jag rekommenderar cape med huva och öronproppar som tillbehör.

Påsken firas med processioner varje dag från onsdagen till och med söndagen i påskveckan. Det är olika brödraskap som står för processionerna tillsammans Ayto. i Coín. Alla processioner utom den på påskdagen äger rum på kvällen.

• Palmsöndagen: En procession går till ?La Pollinita?.
• Onsdagen: En procession med bilder av Jesus och den heliga madonnan genomförs i Coín.
• Skärtorsdag och Långfredag genomförs också sena processioner genom Coín.
• Påskdagen genomförs en procession genom Coín av den återuppstånde Kristus. Den sker på eftermiddagen.
Sabacoín är uppvisning av hästar och hästkonster tillsammans med utställning och försäljning av relaterade produkter. Uppvisningarna pågår i ca 3 dagar.

I mars-april har vi Sacab-Coín eller El Salón Andaluz del Caballo som firas i Coín sedan 2004. Det finns utställningar, uppvisningar, konferenser om hästar m.m.

Sista dagarna i april till den 3 maj firas vårens ankomst ordentligt. Tjurfäktningar brukar förekomma på en flyttbar stor tjurfäktningsarena.
Den 1 maj flyttas madonnabilden i en procession från kyrkan San Juan till klostret Ntra. Sra. De la Fuensanta.
Den 3 maj infaller det lokala firandet av korsets dag, Día de la Cruz. Blommor pryder staden och på kvällen hålls en procession hålls med kors och blommor från Santo Cristo del Perdón och de la Vera.

I Maj firas apelsinen; apelsinskörden pågår mellan oktober och maj och avslutas med firande av apelsinens dag. Typiska apelsinprodukter saluförs och presenteras. Man visar upp en tradionell fiskrätt med apelsin och många olika apelsinefterrätter. Firandet startade 1996.

Första veckan i juni firas Romería de Ntra. Mrs. of the Fuensanta. Oxar med kärror och andra åkdon som är med i processionen, tillsammans med hästar med ryttare, lämnar vid 17-tiden staden för Pereila. De återvänder söndagen eftermiddag till Coín. Med sig har de den heliga madonnan som funnits därute sedan början av maj, då den transporterades från kyrkan San Juan. Där har den tillbringat en månad.

I juni firas också en Mercado Artesanal eller hantverksmässa.

Slutet av juli: Dansfest med deltagare från inhemska och internationella grupper. Den äger rum sista lördagen i månaden på Alameda-torget.

Månadsskiftet juli-augusti: Sång och flamencofestival .

Ca den 9 till den 15 augusti, är det dags för höstens Feria. Den firas fortfarande men startade 1765. På kvällen den 15 augusti sker en procession från klostret Ntra. Sra. de la Fuensanta.

I november-december finns Sábados de Teatro.